El programa de les seves Jornades Professionals inclou 53 activitats a les quals participen 130 ponents
Liber 2022 aborda la innovació en la comercialització i la sostenibilitat del llibre
L’ecoedició, la sostenibilitat, la impressió sota demanda, els podcasts o la venda de llibres per subscripció són algunes de les noves tendències del sector editorial que abordaran els més de 130 ponents en les 53 sessions que proposa Liber, del 5 al 7 d’octubre, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. En el seu vessant congressual, la fira posarà també el focus en qüestions relacionades amb la digitalització, el foment de la lectura entre els més joves, la protecció de la bibliodiversitat, l’accés a nous mercats com l’asiàtic o l’adaptació a noves normatives, entre altres reptes del sector.
Al programa de les Jornades Professionals que organitza la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) a Liber, destaca enguany la aposta del sector per la sostenibilitat, amb conferències que analitzaran el mesurament de la petjada de carboni en llibres físics i digitals, l’ús de paper certificat PEFC per a la impressió d’exemplars per garantir el seu origen sostenible, o la presentació del manual d’edició ecològica de l’Administració General de l’Estat, per promoure bones pràctiques en el sector editorial públic enfocades a reduir l’impacte ambiental de les seves publicacions.
Les jornades professionals també tractaran qüestions com els avenços que s’estan produint en iniciatives com la impressió sota demanda (POD), per facilitar l’accés als llibres impresos des de qualsevol país del món. Altres aspectes a analitzar seran la protecció de la bibliodiversitat com a element diferenciador d’ecosistema del llibre espanyol, i el foment de la lectura com a eina per a la integració de col·lectius vulnerables.
A pel repte digital i els nous lectors
El gran repte de la digitalització del sector i les estratègies per arribar a seduir nous lectors seran altres eixos de l’edició de Liber a Barcelona. En aquest sentit, s’impartirà un taller sobre models de negoci digitals per a la indústria editorial que permetrà descobrir, a través de conceptes, eines i casos reals, el model més adequat per a cada empresa del món del llibre. També tindran lloc taules rodones i presentacions sobre l’anàlisi de dades per conèixer els lectors i augmentar les vendes, fórmules de comerç electrònic per exportar millor, o com les llibreries es poden adaptar al canvi digital. A més, es dedicaran diverses sessions al podcast, un format cada vegada més utilitzat per les editorials, llibreries o biblioteques per promocionar novetats i autors. També es parlarà de la venda de llibres per subscripció com una de les tendències actuals de lectura, així com d’altres eines de màrqueting en xarxes socials dins del sector del llibre per connectar amb joves lectors.
A les Jornades Liber hi haurà espai també per conèixer alternatives d’autoedició en paper, ebook o audiollibre, i es debatrà sobre el paper dels correctors, les editorials independents, les obres i autors fora del circuit comercial o l’adaptació de llibres a la gran pantalla. Així mateix, es presentarà l’Informe sobre l’ estat de la cultura i la indústria editorial que realitza la Fundación Alternativas i que analitza l’adaptació del sector del llibre a l’entorn digital.
Dipòsit legal i drets d’autor
Els aspectes normatius seran, així mateix, importants. Així, se dedicaran diverses sessions a la nova Llei de Dipòsit Legal per donar cobertura al repte digital, l’estat d’aplicació de les Directives comunitàries respecte a la propietat intel·lectual i els drets d’autor el 2022, així com les últimes novetats regulatòries antipirateria. Els autors també presentaran les seves demandes pendents després de l’aprovació de la compatibilitat dels drets d’autor amb les pensions.
Es proporcionarà, així mateix, informació sobre mercats específics. D’aquesta manera, es coneixeran quants llibres es publiquen cada any a Espanya amb les dades de l’Agència de l’ISBN, els Programes de suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) a la internacionalització de la literatura espanyola, les oportunitats que té Àsia per al sector del llibre en espanyol, la situació actual del sector editorial a Llatinoamèrica i el panorama de la seva literatura independent, i les últimes novetats editorials i autors de Polònia, que serà el país convidat d’honor a Liber 2023.
Menció especial mereix Colòmbia que, com a país convidat d’honor en aquesta edició, realitzarà diverses conferències per presentar la realitat del seu mercat editorial, el seu programa de traducció d’obres d’autors colombians per a la seva circulació en mercats internacionals, les vendes de l’edició universitària entre Espanya i Colòmbia o la seva xarxa de fires del llibre, entre les quals destaca la Fira del Llibre de Bogotà – FILBo.
Finalment, a les Jornades Liber s’explicaran els darrers preparatius de la participació espanyola, com a país convidat, a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022 i al Congrés Internacional d’Editors de novembre a Yakarta (Indonèsia), així com projectes ja en marxa com la nova Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona.
Barcelona, setembre de 2022
CONSULTA EL PROGRAMA DE LES JORNADES PROFESSIONALES DE LIBER22 aquí