Per la seva proximitat al món del llibre com a assagista, investigador i editor
Santiago Muñoz Machado, Premi Liber 2024 a l’autor hispanoamericà més destacat
La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha atorgat el Premi Liber 2024 a l’autor hispanoamericà més destacat a Santiago Muñoz Machado, qui rebrà aquest guardó en un acte que se celebrarà el proper 2 d’octubre en el marc de les activitats de la Fira Internacional del Llibre, Liber, que enguany tindrà lloc a Barcelona.
La Junta Directiva de la FGEE ha elegit Santiago Muñoz Machado, director de la Reial Acadèmia Espanyola, com a Premi Liber 2024 a l’autor hispanoamericà més destacat. Amb aquest guardó, la FGEE vol reconèixer la seva proximitat al món del llibre i els seus treballs d’assagista de ciències socials, així com la repercussió de moltes de les seves obres i assaigs a tota la geografia hispanoparlant, de les quals són exponents, per exemple, Hablamos la misma lengua. Historia política del español en América, desde la conquista a las independencias; els seus treballs en matèria de llenguatge clar, o les obres col·lectives que ha dirigit bé de caràcter lingüístic general, o bé de llenguatge d’especialitat, com ara el Diccionario panhispánico del español jurídico (DPEJ), en què han participat més de 400 professors, magistrats i acadèmics dels dos costats de l’Atlàntic.
Nascut a Pozoblanco (Còrdova) el 1949, Muñoz Machado és doctor en Dret (1975), tècnic de l’Administració Civil de l’Estat (1972), catedràtic de Dret Administratiu, successivament, a la Universitat de València (1980-1982), la Universitat d’Alcalá de Henares (1982-1994) i la Universitat Complutense de Madrid (1994-2014), advocat, escriptor, acadèmic, investigador i editor.
És autor d’una extensa i variada bibliografia, que inclou gairebé un centenar de llibres i innombrables articles i estudis sobre diverses matèries. El 2013, va rebre el Premi Nacional d’Assaig (Informe sobre España. Repensar el Estado o destruirlo) ) i, el 2018, el Premi Nacional d’Història (Hablamos la misma lengua. Historia política del español en América, desde la conquista a las independencias) . Entre els principals assaigs, estudis polítics, històrics, biogràfics i relats, destaquen, entre d’altres, El problema de la vertebración del Estado en España. Del siglo XVIII al siglo XXI (2006); la trilogía Informe sobre España. Repensar el Estado o destruirlo (2012); Cataluña y las demás Españas (2014); Riofrío: La justicia del señor juez (2010); y Cervantes (2022).
Santiago Muñoz Machado va ser elegit director de la RAE el desembre del 2018 i reelegit el 2022, presideix l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE) i és vicepresident de la Fundació pro Real Academia Española i conseller nat d’Estat. A més, dirigeix el Diccionario panhispánico del espanyol jurídico i la Plataforma Jurídica Iberoamericana, el Diccionario histórico de la lengua española, el programa de llenguatge clar i accessible i, des del 2020, la nova Crónica de la lengua española, de periodicitat anual. Està a càrrec de la Secretaria de Coordinació de la Xarxa Panhispànica de Llenguatge Clar i Accessible, la I Convenció de la qual s’ha celebrat el maig de 2024 a la RAE. Ha creat i impulsat el projecte Llengua Espanyola i Intel·ligència Artificial (LEIA), precursor en aquest àmbit.
També ha destacat per la seva contribució al servei públic, desenvolupant iniciatives i estudis als més diversos sectors socials, com la sanitat, la discapacitat i la dependència o el tercer sector.
El lliurament dels Premis Liber tindrà lloc el 2 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en el marc de les activitats de Liber 2024. Durant el mateix acte es donarà l’Homenatge Liber, amb què es reconeixerà un professional de l’edició per la seva trajectòria al món del llibre, i es lliurarà el Premi Boixareu Ginesta al Llibreter de l’Any a la Llibreria Gil de Santander, i la resta de Premis Liber 2024 a les categories a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària, al foment de la lectura als mitjans de comunicació ia la millor iniciativa de foment de la lectura en biblioteques obertes al públic, atorgats aquest any a la pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar’, a ‘La Cultureta’ del programa Más de Uno d’Onda Cero, i a Espazo Lectura, respectivament.
Sobre Liber
Reconeguda internacionalment com una de les principals cites firals per a l’exportació, mostra i promoció de l’edició en espanyol, Liber reunirà aquest any a Barcelona més de 350 editorials i empreses representades que donaran a conèixer els seus fons bibliogràfics i novetats, així com productes i serveis relacionats amb la comercialització i distribució de llibres. A més, la fira inclou un ampli programa de jornades professionals per debatre i reflexionar sobre l’actualitat sectorial vinculada a la cadena de valor del llibre.
Liber 2024 està organitzada per Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE). Compte amb el patrocini del Ministeri de Cultura, ICEX Exportación e Inversiones, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d’Acción Cultural Española AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.
Barcelona, 28 d’agost de 2024
Gerardo Miguel / Claudio Capdeville
Premsa FGEE
Tel. 91 576 52 50
prensa@fge.es
Gloria Dilluvio / Maria Dolores Herranz
Premsa Fira de Barcelona – Liber 2024
Tel. 93 233 21 72 – 25 41
gdilluvio@firabarcelona.com
mdherranz@firabarcelona.com